Som ny invånare i en kommun finns en mängd information som kan vara bra att få koll på. På den här sidan har vi samlat det allra viktigaste.

Om Partille kommun

Partille kommun består av de fyra geografiska delarna Partille, Sävedalen, Jonsered och Öjersjö. Partille är en geografiskt liten, men till befolkningsmängden mellanstor kommun, öster om Göteborg. Här bor cirka 37 000 personer och befolkningen ökar i takt med att kommunen växer och utvecklas. Partille är tillräckligt stort för att erbjuda ett bra utbud av både offentlig och kommersiell service. Samtidigt är det möjligt att utnyttja alla fördelar som den närliggande storstaden erbjuder.

Partille kommun består till 60 procent av skyddad natur och det finns stora möjligheter till ett rikt friluftsliv. Det finns spännande bergspartier, slättlandskap, vidsträckta skogsområden och många vattendrag i kommunen. Du som bor i Partille får alltså det bästa av två världar – storstadens alla bekvämligheter inom räckhåll och samtidigt landet och naturen inpå knuten.

Välkommen till oss!

Partille växer

Partilles befolkning fortsätter att växa och kommunen är på god väg att nå målet 40000 invånare omkring decennieskiftet. För att lyckas satsar vi hårt för att möta både dagens och framtidens behov. Partille tar klivet från förort till förstad med flera stora samhällsbyggnadsprojekt. Här kan du läsa om översiktsplaneringen i Partille kommun.

Bygga, bo och miljö

Som ny i en kommun kan det vara bra att veta vad som gäller om att bygga och bo, liksom hur det fungerar med saker som vatten, avlopp och sophämtning. All sådan information hittar du här.

Arbetsmarknad och sysselsättning

Partille kommun samverkar med olika myndigheter och organisationer för att möta de möjligheter och utmaningar som finns på den lokala arbetsmarknaden. Här har vi samlat information som kan vara nyttig att ta del av, oavsett om du är arbetssökande, vill byta jobb, är intresserad av praktik eller om du vill veta mer om arbete och sysselsättning för nyanlända. Om du har ett facebookkonto kan du gilla och följa sidan Jobba i Partille kommun som dagligen uppdateras med nya tjänster inom kommunen.

Vi satsar också på det lokala näringslivet och vill skapa och bibehålla ett uppmuntrande företagsklimat. Håll även koll på vad som händer för företagare genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev Partille näringsliv och genom att följa Partille näringsliv på facebook.

Invandring & integration

Antalet flyktingar som kommer till Sverige och Partille är stort och framförallt är gruppen ensamkommande barn som kommer till kommunen större än vad man har kunnat förutse. Här kan du läsa om hur vi arbetar med olika grupper. Enheten Interkulturellt centrum (IKC) är ett mottagande nav där nödvändiga resurser finns för att nyanlända på ett så effektivt sätt som möjligt ska kunna börja studera. IKC hittar du i Partille Kulturum.

Barn och utbildning

Partille kommun har väl utbyggda förskolor, skolor och grundsärskolor med egna profiler för verksamheterna. Partille Gymnasium ligger centralt i Partille Kulturum och på Teknikcentrum  i Brodalens industriområde. Lokalerna i Partille Kulturum rymmer även gymnasiesärskola, vuxensärskola, vuxenutbildning, yrkeshögskola, Svenska för invandrare (SFI), Kulturskolan och Interkulturellt centrum (IKC).

Facebooksidan Partillefamiljer får du koll på nyheter och aktiviteter som vänder sig till barn, unga och familjer i kommunen. 

Stöd och omsorg

Partille kommun har en väl utbyggd stöd- och omsorgsverksamhet och kan ge stöd till alla grupper som behöver det. Det gäller såväl äldre som yngre samt både enskilda och familjer. Här kan du läsa mer om det stöd som kommunen erbjuder.

Uppleva och göra

Partille är fyllt av kultur, natur och nöje. Nedan finns några exempel.

Partille Kulturum, kommunens kultur- och utbildningscentrum, är det alltid något som händer. Här kan du, bland mycket annat, gå på konsert, se på bio, låna böcker på kommunens bibliotek, utmana din skaparkraft i Partille Makerspace eller få tips om aktiviteter i Turistinformationen.

Jonsereds Trädgårdar kan du besöka alla dagar i veckan och det är helt gratis att strosa mellan de fyra trädgårdskvarteren. Och du! Missa inte att ta en fika på kafét när du ändå är där.

Partille arena är ständigt levande. Här samsas skolidrott, landslagsmatcher, världsartister, musikgalor och mässor, allt i en och samma byggnad.

Partille kommun består till stor del av fantastisk natur och det finns mycket att göra för den idrotts- och friluftsintresserade. Bada, vandra, fiska i eller åk skridskor på någon av våra sjöar, vad passar dig?

Besök vår evenemangskalender för att få koll på vad som är på gång i Partille kommun just nu.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan jämföras med riksdagen på det nationella planet. Ledamöter och ersättare i fullmäktige utses i allmänna val. I Partille har fullmäktige 51 ledamöter och 30 ersättare. Läs mer om kommunfullmäktige i Partille här. Protokoll för kommunfullmäktige och sändning via webbteve finns här.

E-tjänster

För att korta hanteringstider och samtidigt spara på miljön har Partille kommun ett antal e-tjänster till ditt förfogande. Med hjälp av tjänsterna kan du utföra vissa uppgifter själv på webben. Till exempel kan du registrera vattenavläsning, boka biljetter, låna böcker eller ansöka om förskola och skola. Vissa tjänster kräver inloggning med e-legitimation. 

Nyheter

På vår nyhetssida publicerar vi dagligen nyheter om stort och smått som händer i Partille kommun.

Partille kommun har även tre nyhetsbrev som går ut till prenumeranter regelbundet. Vilket passar dig? Här kan du läsa mer om vad de innehåller!

Kundcenter

Partille kommuns kommunikationsnav är Partille kundcenter. Hit kan du vända dig med enskilda ärenden, när du vill få tag i en specifik kommunanställd eller med frågor kring kommunens service. 

Sociala medier

Välkommen att följa oss i sociala medier! Vi finns på Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin och YouTube.