När delar av läktaren på Vallhamra IP visade sig skymma sikten för åskådarna hörde Sävedalens IF av sig till Partille Gymnasiums bygg- och anläggningsprogram – skulle detta vara ett projekt för deras elever?

Bygg- och anläggningsprogrammetPartille Gymnasium är en treårig utbildning med många möjligheter till praktik. Under första året får eleverna prova på programmets tre inriktningar, trä, murning och betong, för att sedan rikta in sig mot en av dem. Under andra och tredje året varvas teori och praktik om två veckor vardera under hela läsåret.

– Som elevhandledare och mentor följer man sin klass under deras tre år på Partille Gymnasium, det är riktigt spännande att se hur de utvecklas, säger Björn Falkenby, mentor på Partille Gymnasiums bygg- och anläggningsprogram.

Ny läktare med fri sikt

När det var dags att bygga om läktaren på Vallhamra IP kontaktades Partille Gymnasium.

– Vi fick en förfrågan från Sävedalens IF om att bygga om läktaren uppe på Vallhamra IP då delar av den skymde sikten för åskådarna. Ett perfekt projekt för våra elever, så givetvis ja på den frågan, säger Björn Falkenby.

Och förfrågningarna fortsätter komma in till skolan. Efterfrågan på hantverkare är hög och det finns många möjligheter för eleverna att få arbeta i verkliga projekt och över årskursgränserna. Vid bygget av läktaren på Vallhamra IP var elever från både årskurs ett och två med och byggde.

– Det kommer in en del förfrågningar från skolor och idrottsföreningar om byggprojekt och passar det in med de kurser vi läser just då så säger vi inte nej, det blir mer på riktigt samtidigt som eleverna gör en insats i kommunen, fortsätter Björn.

Skola på riktigt

Partille Gymnasium utmärker sig genom ett uttalat mål att knyta eleverna närmare sina framtida arbetsgivare – något man valt att kalla "skola på riktigt". Detta gör man bland annat genom delta i olika byggprojekt, att involvera meriterade profiler i de olika idrottsinriktningarna och att låta elever på estetprogrammet ha direktkontakt med verksamma artister.

– Skola på riktigt är något vi ofta återkommer till. När det är dags att söka jobb så är nätverket A och O, men tyvärr står många elever helt utan kontakter när det verkligen behövs. Så är inte fallet för våra elever. Med vårt sätt att undervisa förbereder vi eleverna för arbetslivet och ger dem en bättre chans till en snabb och bra start, säger Sofie Andrésen, rektor Partille Gymnasium.

Varmt välkomna till sommarens fotbollsmatcher - med fri sikt!

Kategorier: Barn & utbildning
Sidan publicerad: Fredag, 21 juli 2017, 10:42