Trygghetsboende är ett ordinärt boende med tillgång till viss service som många äldre efterfrågar. Boendeformen är avsedd för dig som vill ha ett tryggare, mer tillgängligt boende med möjlighet till social samvaro men som inte har behov av äldreboende.

Lägenheterna i ett trygghetsboende är tillgänglighetsanpassade och samlade i en byggnad med gemensamhetslokal och lunchservering. I Partille finns fyra trygghetsboenden; i Sävedalen, Furulund, Björndammen och Partille centrum. Kommunens Seniorträffar erbjuder regelbundna aktiviteter på eller i anslutning till de olika trygghetsboendena.

Vem kan få trygghetsboende?

För att du ska kunna erbjudas en lägenhet i trygghetsboende måste du uppfylla följande kriterier:

  • vara bosatt i Partille kommun
  • vara minst 70 år

Du ska också uppleva ett behov av en eller flera av nedanstående:

  • tryggare boende
  • mer tillgänglig bostad
  • att bryta isolering

Medflyttande make, maka eller sambo behöver inte uppfylla ovanstående kriterier. Lägenheterna förmedlas av Partillebo.Kontakta Partillebo för mer information om kösystemet och vilka krav som behöver uppfyllas för att bli erbjuden en trygghetslägenhet.

Så ansöker du om trygghetsboende

Du ansöker om trygghetsboende via det kommunala bostadsbolaget Partillebo.

Vilken hjälp får man på trygghetsboende?

I ett trygghetsboende får du service och omsorg från hemtjänsten utifrån beviljat biståndsbeslut. De sysslor som du inte har biståndsbeslut på sköter du själv.

Hemsjukvård ingår inte

Om du är i behov av hälso- och sjukvårdsinsatser får du själv ta kontakt med primärvården eller sjukvården. En läkare bedömer om du är i behov av hemsjukvård. Om du behöver hjälpmedel i hemmet eller rehabilitering kontaktar du själv en rehabmottagning.

Vad kostar det att bo på trygghetsboende?

Du betalar bruksvärdeshyra för din trygghetslägenhet precis som i vilket ordinärt boende som helst. När du har tackat ja till en erbjuden trygghetslägenhet gör fastighetsägaren Partillebo en kredit- och inkomstprövning för att bedöma om din inkomst är av sådan storlek att du kan klara av hyran. För vård, omsorg och service betalar du avgift enligt kommunens gällande taxa.

Aktiviteter på trygghetsboende

På eller i anslutning till alla trygghetsboende finns seniorträffar som är öppna för alla seniorer i Partille. På seniorträffarna ordnas gemensamma aktiviteter som underhållning, gudstjänster, gymnastik och mycket annat. Du kan läsa om seniorträffarnas utbud i Program för seniorträffar i Partille.

Trygghetsboenden i Partille

I Partille finns fyra trygghetsboenden i olika kommundelar:  

Brattåskärrs trygghetsboende, Sävedalen

Brattåskärrs trygghetsboende ligger i ett villkvarter i Sävedalen. På trygghetsboendet finns en matsal där det serveras lunch varje dag. Här finns också ett kafé som är öppet för de boende och för allmänheten alla vardagar. Hemtjänstpersonalen har sina lokaler i trygghetsboendet varifrån de utgår under dag- och kvällstid.

Lägenheterna

Antal: 38 en- och tvårumslägenheter med kök och badrum 
Storlek: 41 – 56 kvadratmeter
Övrigt: Alla lägenheter har balkong eller uteplats

Hitta hit

Brattåskärrs trygghetsboende ligger på Brattåskärrsvägen 97 i Sävedalen, se karta på denna sida. Om du åker kollektivt är närmaste hållplatsen Persplatsen.

Furulunds trygghetsboende, Furulund

Furulunds trygghetsboende ligger i Furulunds centrum. I anslutning till boendet finns Furulunds restaurang som serverar lunch dagligen. Här finns också ett kafé som är öppet för boende och allmänheten alla vardagar. I samma byggnad som Furulunds trygghetsboende finns Furulunds äldreboende, seniorträffen och personallokaler för hemtjänsten.

Lägenheterna

Antal: 45 tvårumslägenheter med kök och badrum 
Storlek: 58-63 kvadratmeter
Övrigt: Alla lägenheter har balkong eller uteplats

Hitta hit

Furulunds trygghetsboende ligger på Tingsvägen 2 i Furulund, se karta på denna sida. Om du åker kollektivt är närmaste hållplatsen Furulunds centrum.

Mosaikens trygghetsboende, Björndammen

Mosaikens trygghetsboende ligger vid Björndammens torg i Partille. I byggnaden finns matsal där det serveras lunch varje dag. Utomhus finns en gemensam terrass som kan användas för till exempel enklare odling. Hemtjänstpersonalen har sina lokaler på Mosaikens trygghetsboende, varifrån de utgår under dag- och kvällstid.

Lägenheterna

Antal: 57,  en-, två- och trerumslägenheter med kokvrå och badrum
Storlek: 37 - 74 kvadratmeter
Övrigt: Alla lägenheter har inglasad balkong och visuell porttelefon

Hitta hit

Mosaikens trygghetsboende ligger på Björndammens torg 9, se karta på denna sida. Om du åker kollektivt är närmaste hållplatsen Björndammen.

Forellens trygghetsboende, Partille centrum

Forellens trygghetsboende ligger i Partille centrum några hundra meter från Kyrktorget och Allum. I byggnaden finns Bistro Forellens matsal som serverar lunch varje vardag. Både hemtjänstpersonalen och nattpatrullen har sina lokaler i anslutning till Forellens trygghetsboende.

Lägenheterna

Antal: 28 en- och tvårumslägenheter med kök och badrum
Storlek: 34 - 66 kvadratmeter

Hitta hit

Forellens trygghetsboende ligger på Gamla Kronvägen 82, Partille, se karta. Om du åker kollektivt är närmaste hållplatsen Porthälla.