Välkommen att ta del av Kulturskolans breda utbud i kultur.

I stråk-, bleckblås- och träblåsfamiljen lär du dig ett av våra orkesterinstrument. Vi undervisar också i gitarr, elgitarr, elbas, piano, trummor och sång.

Vårt utbud

Hyr ett instrument!

Under ditt första spelår på Kulturskolan har du möjlighet att hyra ett instrument i mån av tillgång. Därefter hjälper gärna din lärare dig med att förmedla kontakt av hyrköp eller köp hos musikaffär. För mer information om att hyra instrument se: Frågor & svar.

Vårt hyresutbud


Fiol (Violin)
Altfiol (Viola)
Cello ( Violoncell )
Kontrabas ( Basfiol)
Tvärflöjt
Oboe
Klarinett
Saxofon
Fagott
Trumpet
Trombon
Valthorn
Tuba

Blåsinstrument

Blåselever börjar vanligtvis i skolår 3, men i mån av plats tar vi även emot yngre elever. Självklart är också du som är något äldre välkommen att söka till oss! Alla våra elever har ett lektionstillfälle enskilt eller i grupp varje vecka. Utöver detta erbjuds du att delta i någon av våra orkestrar.

Flöjt

är ett instrument som har en mjuk ton och passar i många musikstilar. Den spelar ofta melodin och kan ta riktigt höga toner för att höras.

Oboe

kan låta lite mystiskt och har en alldeles speciell klang. Ofta har den en ledande roll i orkestern.

Klarinett

hör du i många sammanhang, från folkmusik till jazz. Den har en mjuk och varm klang och kan spela både högt och lågt.

Fagott

har den mörkaste tonen av träblåsinstrumenten. Den spelar lika gärna melodin som den spelar en basstämma.

Saxofon

har en stark och fyllig ton. Du kan höra den bland annat i jazzmusik, pop och i olika orkestersammanhang.

Trumpet

är bleckblåsfamiljens melodiinstrument som du hör både i orkestern och i pop/jazzsammanhang. Det används också ofta vid högtidliga tillfällen då man vill spela fanfar.

Trombon

har en mjuk och vacker klang och används inom de flesta spelstilar. Ett roligt instrument med mycket drag i.

Valtorn

kan spela både ljust och mörkt och har ofta en framträdande plats i både opera och filmmusik.

Tuba

har en mörk och stor ton. Gillar du ett instrument med mycket ljud som lägger grunden i orkestern är detta något för dig!

Stråkinstrument

Som stråkelev kan du börja spela från 6 års ålder om du väljer fiol, altfiol eller cello. Kontrabas börjar man spela från skolår 3. Självklart är också du som är något äldre välkommen att söka till oss! Alla våra elever har ett lektionstillfälle enskilt eller i grupp varje vecka. Utöver detta erbjuds du att delta i någon av våra orkestrar.

Fiol

Fiol/Violinen är det minsta instrumentet i stråkfamiljen och har en ljus och glad ton. Ett instrument som passar in både i orkestern, olika ensembler och som ensamt melodiinstrument. 

Altfiol

Altfiol/violan är storasyster till fiolen och är både större och har en något mörkare klang. Viktigt orkesterinstrument som med sin mjuka stämma kompletterar fiolen.

Cello

Cello/violoncell är det stråkinstrument som påminner mest om den mänskliga rösten och har en djup och fyllig ton. Cellon är ett basinstrument och fyller en viktig funktion i orkestern men passar också fint som melodiinstrument med sin varma klang.

Kontrabas

Kontrabasen/basfiolen är det största stråkinstrumentet med en mörk och mustig klang. Passar in såväl i orkstern och som svängigt kompinstrument i både pop och jazzsammanhang.

Kör och sång

Sång och kör är ämnet för dig som vill utforska och utveckla din sångröst. Här får du bekanta dig med flera olika stilar, till exempel pop, rock eller visssång. Du får jobba på sångteknik och musikaliskt uttryck.

Individuell sång

Från skolår 7 erbjuds du sånglektioner enskilt eller i mindre grupp i samråd med sångpedagogen. Här arbetar vi med sångrösten och tekniken utifrån dina förutsättningar och önskemål.

Kör

Måndag

Klockrent kl. 16.30-17.20, A1

Barnkör för skolår 4-6. En barnkör för dig som går i mellanstadiet och tycker om att sjunga! Bra för dig som vill söka till enskild sångundervisning (från år 7). Vi träffas en gång/vecka och uppträder vanligtvis vid något tillfälle/läsår.

Anmäl dig här.

Tisdag

I kören Tonsillarna utvecklas din röst och ditt gehör samtidigt som du träffar nya kompisar och vänner.

Tonsillarna kl. 17.30-18.10, sal A1

Barnkör för skolår 1-3. En barnkör för dig som går i lågstadiet och tycker om att sjunga! Vi träffas en gång i veckan och uppträder vanligtvis vid något tillfälle per läsår.

Anmäl dig här.

Harmonia kl. 18.20-19.50, A1

En kör för kvinnor från 20 år och uppåt. passar dig som tycker om att sjunga i ett glatt och trevligt gäng. Inga krav på förkunskaper.

Anmäl dig här.

Kammarkören kl. 19.00-20.45, K 11

En vuxenkör för dig som går gymnasiet och uppåt. Det här är kören för dig som har kommit lite längre och vill sjunga en blandad och mer krävande repertoar och vill satsa lite extra. Notläsning är inget direkt krav, men önskvärt. För denna kör krävs provsjungning och det finns ett begränsat antal platser.

Anmäl dig här.

Onsdag

Sångfåglarna kl. 14.45-15.25, Öjersjö Brunn

Barnkör för skolår 1-3. En barnkör för dig som går i lågstadiet och tycker om att sjunga! Vi träffas en gång i veckan och uppträder vanligtvis vid något tillfälle per läsår.

Anmäl dig här.

Sånglärkorna kl. 15.30-16.10, Öjersjö Brunn

Barnkör för skolår 4-6. En barnkör för dig som går i mellanstadiet och tycker om att sjunga! En bra för dig som vill söka till enskild sångundervisning (från år 7). Vi träffas en gång/vecka och uppträder vanligtvis vid något tillfälle/läsår.

Anmäl dig här.

Torsdag

Passalens Ungdomskör kl. 17.00-18.00, A1

En kör för alla som känner sig unga och har en funktionsvariation!

Passalens Ungdomskör i Partille är ett samarbete mellan föreningen Passalen och Partille Kulturskola. Ingen sångvanakrävs, välkommen att prova på!

Anmäl dig här:www.passalen.se

 

 

 

 

Pop och rockinstrument

Från skolår 4 kan du söka våra pop och rockinstrument elgitarr, elbas och trummor. Elgitarr, elbas och trumeleverna samarbetar ofta med varandra vid konserter och uppspel. Vill du spela i vår bandverksamhet, är du välkommen att göra din ansökan från skolår 6 och uppåt.

Elgitarr och elbas

Dessa stränginstrument är mycket mångsidiga och används inom musikstilar som pop, rock, blues, funk, jazz och hårdrock. På lektionerna arbetar vi med teknik, samspel och kända låtar som du, i stor utsträckning, får välja själv.

Trummor och slagverk

Familjen slagverk är världens största instrumentfamilj och någon form av slagverk finns representerat i nästan all världens musik. På kulturskolan ligger tonvikten på trumset, som är det mest välkända av slagverksinstrumenten, men det ges även möjlighet att prova på allt ifrån klassiskt slagverk som marimba och timpani, till handslagverk som congas och cajon.

Spela i band

Kursen riktar sig till dig som har grundläggande kunskaper på elgitarr, elbas, trummor, keyboard eller sång. I kursen arbetar vi med samspel och scenvana, samt allt man stöter på i en replokalssituation. Vi spelar kända låtar i olika musikstilar, lite beroende på vad medlemmarna gillar, med uppträdanden och inspelningar som mål.

Piano

Piano kan du söka från skolår 3 och uppåt. Som nyörjare spelar du i mindre grupp eller enskilt. Pianot är ett mångsidigt instrument som man kan spela i många olika stilar som exempelvis klassiskt, jazz, pop och visa. Det är också kul att kunna ackompanjera andra instrumentgrupper eller sångare.

Akustisk gitarr

Gitarr kan du söka från skolår 3 och uppåt. Som nybörjare spelar du i grupp om 5-6 elever och som fortsättningselev i mindre grupp eller enskilt. Gitarren är ett mångsidigt och mycket omtyckt instrument som förekommer i nästan alla musikstilar. Som gitarrist lär du dig både melodispel och ackordspel, samt tabulatur (notskrift med siffror) och vanliga noter.

Tider, dagar och platser

Kulturskolans orkestrar

Blåsorkestrar

MÅNDAG

Knatteblåset 16.15-16.55, Kulturum sal K 11, start vecka 45

För dig som spelar ett blåsinstrument ditt första år.

Medwind 16.15-16.55. Plats: Kulturum, sal K 13

Den självklara fortsättningen på ditt orkesterspel för dig som börjar ditt andra spelår.

Blåsvågorna 17.00-18.00, Kulturum sal K 13

För dig som har lite mer orkestervana och spelat i ca 2 år. I den här orkestern spelar du vanligtvis några år innan du fortsätter till någon av våra äldsta orkestrar/ensembler.

Partille Wind Band 18.15–20.15, Kulturum, sal K13

För dig med 4 eller flera års spelvana/orkestervana. Vi välkomnar även vuxna elever. En blåsorkester där vi spelar en rolig och blandad repertoar med allt från filmmusik till marscher. Vi har flera konserter och spelningar under året. Vi brukar också samarbeta med andra blåsorkestrar och resa till bl. a. RUM-festivalen.

ONSDAG

Afroensemblen 16.45-17.45, Kulturum, sal K 13

Denna ensemble är lagom för dig som spelat i ca 3 år. Här spelar vi musik från den amerikanska jazz-rock-popgenren. Afronsemblen är ett komplement till Blåsvågorna. Man kan delta i både orkester och ensemble om man vill.

Storbandet - Swinging Blue Teens 17.45–19.00, Kulturum sal K 13

För dig med 4 eller flera års spelvana/orkestervana. Vi välkomnar även vuxna elever. Här spelar vi storbandsmusik i olika former. Notläsning och grundläggande instrumentala färdigheter behövs.

Stråkorkestrar

TISDAG

Ramseband 15.50-16.30, Kulturum sal K 11

Intermezzo 16.45–17.35, Kulturum sal K11

Con Brio 17.45–18.55, Kulturum sal K11

ONSDAG

Prima Vista  16.30–17.20, Kulturum sal K11 (spelår 2)

Uppstråket  18.00–18.45, Kulturum sal K11 (nybörjarorkester)